
- وبلاگ کپکوکالا » گروت چیست؟

گروت چیست؟
گروت، یک ملات روان می باشد که با هدف پر کردن حفرات و منافذ خالی در سازه های بتنی که دسترسی به آن ها سخت می باشد به مصرف می رسد. مهمترین خصوصیت یک گروت مناسب، داشتن روانی و کارپذیری بالا و رسیدن به مقاومت های مکانیکی مناسب می باشد.
کاربرد گروت چیست؟
گروت دارای کاربرد متنوعی می باشد، مهمترین کاربرد گروت ها عبارتند از:
- پر کردن زیر صفحات ستون های سازه ها
- پر کردن زیر صفحات استقرار ماشین آلات صنعتی در کارخانجات
- ترمیم بخش های مختلف سازه ای که امکان تراکم بتن در آن ها سخت می باشد
- فیکس کردن بولت ها و میلگردها در بتن سخت شده
رایجترین مصرف گروت ها برای تثبیت ستون سازه ها و دستگاه های صنعتی بر روی فونداسیون می باشد. این محصول، فضای خالی بین فونداسیون بتنی و صفحه ستون مورد نظر را پر کرده و هدف از آن انتقال وزن سازه به فونداسیون می باشد. برای مؤثر بودن این نقش، گروت ها باید خواص ذیل را از خود نشان دهند.
ویژگی گروت ها
در این بخش به بررسی ویژگی گروت ها خواهیم پرداخت:
- گروت باید مقاومت مناسب با سازه ای که قرار است روی فونداسیون مستقر شود داشته باشد.
براساس مقاومت فشاری گروت مصرفی و وزن محاسبه شده سازه، سطح مقطع صفحه ستون تعیین و حجم گروت مورد نیاز مشخص می شود. فاصله بین صفحه ستون و فونداسیون معمولا بین 15 میلیمتر تا 50 میلیمتر می باشد. ضخامت های کمتر به دلیل سختی جریان گروت، در طراحی ها نمی آید و در صورت لزوم باید حتما قبل از اجرا، تمهیدات لازم ایجاد شود.
- گروتها نباید هیچگونه انقباضی در حین واکنش های مربوط به سخت شدن داشته باشند.
کوچکترین انقباضی باعث ایجاد فاصله بین صفحه ستون و گروت شده که پس از استقرار ستون یا دستگاه باعث جابجائی آن ها شود. به همین خاطر گروت باید فاقد انقباض بوده و تا حدی انبساط داشته باشد که با فشار ناشی از آن، تمام حفرات زیر صفحه ستون بطور کامل پر شود.
گروت سیمانی چیست؟
در گروت های پایه سیمانی فرمولاسیون به شکلی می باشد که گروت در حین سخت شدن افزایش حجم داشته باشد تا با انقباض ناشی از واکنش هیدراتاسیون مقابله شود و انقباضی در محصول دیده نشود.
گروت رزینی چیست؟
گروت های رزینی بر پایه پلی استر، معمولا تا 8 درصد انقباض از خود نشان می دهند و معمولا به منظورهای خاص استفاده می شوند و خیلی مصرف آن ها رایج نیست. در گروت های اپوکسی این جمع شدگی تا یک درصد می باشد که این میزان نیز زیاد می باشد ولی گروت اپوکسی در حین گیرش به میزان زیادی به فونداسیون و سطح زیر صفحه چسبندگی ایجاد می کند و این میزان انقباض در این بخش ها باعث درز نمی شود.
- گروت ها باید روانی بالائی داشته باشند تا با اطمینان درزها و حفراتی که از چشم به دور هستند را پر کنند.
ضمنا در حین اجرا باید دقت شود تا قبل از گیرش خمیر گروت، که منجر به کاهش روانی گروت می شود، عملیات اجرائی انجام شود. نقصان در روانی می تواند باعث شود زیر صفحه ستون به خوبی پر نشود. میزان تماس زیر صفحه ستون با گروت با شاخص Effective Bearing Area (EBA) مشخص می شود که این عدد درصدی از سطح تماس صفحه ستون با سطح گروت می باشد. میزان بالای 85% برای این شاخص، نتیجه خوبی می باشد.
نمونه ای از گروت ریزی بی کیفیت می باشد که در این نمونه، میزان EBA حول و حوش 30% است.
مقاومت شیمیائی گروت ها
گروتها بسته به مکانی که به مصرف می رسند باید مقاومت شیمیائی داشته باشند. گروتهای سیمانی در محیط های اسیدی ضعیف بوده و سریعا دچار فرسودگی می شوند. در این محیط ها بهتر است از گروتهای اپوکسی که مقاومت شیمیائی بالائی دارند استفاده شود. چنانچه به دلایلی گروت سیمانی در این محیط ها ترجیح داده شود، سطح بیرونی گروت باید با پوشش اپوکسی به خوبی محافظت شود.
مقاومت حرارتی گروت ها
گروتهای پایه اپوکسی برای محیط هائی که در بلند مدت دمای بالای 70 درجه سانتیگراد را تجربه می کنند مناسب نبوده و دچار فرسودگی می شوند. در صورتیکه گروتهای سیمانی در دماهای تا 250 درجه سانتیگراد از خود مقاومت نشان می دهند.
ترکیبات گروت چیست؟
گروتها یک ترکیب کامپوزیت می باشند که از دو بخش تشکیل شده اند:
- عامل چسباننده که در گروتهای پایه سیمانی، خمیر سیمان و در گروتهای پلیمری یک پلیمر نظیر اپوکسی و یا پلی استر می باشد. این بخش تعیین کننده مقاومت مکانیکی و شیمیائی گروت می باشد.
- فیلر که معمولا از انواع سنگدانه ها با دانه بندی معین استفاده می شود. فیلر نقش پایداری ابعادی به گروت داده و در برابر انقباضات مقاومت نشان می دهند. ضمنا با افزایش میزان فیلر مصرفی، قیمت گروت کاهش می یابد و لذا معمولا نسبت بین فیلر و چسب، باید به دقت انتخاب شود تا علاوه بر اخذ مقاومت های مورد نیاز، محصول از نظر اقتصادی نیز مقرون به مصرف باشد.
انواع گروت ها
گروت در انواع زیر تولید میگردد.
- گروتهای پایه سیمانی
- گروتهای پلیمری
- گروتهای بر پایه اپوکسی
- گروتهای بر پایه پلی استر
انتخاب نوع گروت بر اساس نوع فشار و تنشی است.
مقایسه گروت های سیمانی و اپوکسی
در این بخش به مقایسه گروت های سیمانی و گروت های اپوکسی خواهیم پرداخت.
مزیت های گروت های سیمانی
- ارزانی
- مقاومت فشاری استاتیک بالا
- حفظ مقاومت در دماهای تا 250 درجه سانتیگراد
معایب گروتهای سیمانی
- مقاومت کششی پائین
- فرسودگی تحت فشارهای دینامیکی
- مقاومت شیمیائی کم خصوصا در محیطهای اسیدی
مزیت های گروتهای اپوکسی
- مقاومت فشاری بالا تحت فشار استاتیک و دینامیکی
- چسبندگی بالا به سطوح
- مقاومت شیمیائی خصوصا در محیطهای اسیدی
- کسب مقاومتهای بالا در زمانهای کوتاه
معایب گروتهای اپوکسی
- گرانی
- افت کیفیت در دماهای بالای 70 درجه سانتیگراد طی زمان
مصرف گروتهای اپوکسی در دو جا توجیه اقتصادی دارند:
- جهت تثبیت صفحات ستون و دستگاه هایی که تحت لرزش و تنش های دینامیکی می باشند
- جاهائی که در معرض حمله عوامل شیمیائی می باشند.
گروت ریزی چیست؟
به طور کلی می توان نحوه انجام گروت ریزی را به ترتیب مراحل زیر خلاصه کرد.
- برای گروت ریزی قبل از آماده سازی گروت باید محل گروت ریزی به خوبی آماده سازی شود.
- دقت شود که فونداسیون مورد نظر هفته ها قبل اجرا شده باشد تا بتن به پایه به استحکام هدف رسیده باشد و انقباضات بتن نیز کامل شده باشد.
- این زمان حداقل 28 روز می باشد.
- بخش های سست روی فونداسیون باید به روش مکانیکی کامل پاک شده و سپس از هرگونه آلودگی گرد و غبار و مواد شیمیائی و روغنی شستشو و پاک شود
- صفحه ستون در جای خود تراز و محکم شده و قالب بندی انجام شود.
این قالب بندی باید به شکلی باشد که هیچگونه منفذی به خارج نداشته باشد که خمیر گروت از آنجا خارج نشود.
- از بخش فوقانی قالب باید فضایی تعبیه شود تا گروت ریزی از آن بخش صورت پذیرد.
- به میزان لازم مخلوط گروت آماده شود.
در این مرحله باید دقت شود که مقدار مناسب محاسبه شده و با ضرایب احتیاطی به سمت بالا محصول آماده شود. مقدار کم باعث می شود که حفره کامل پر نشود که در اینصورت تمام کار باید از ابتدا تکرار شود چون نباید گروت در دو مرحله اجرا شود تا یکپارچگی کاملی داشته باشد. تولید بیش از اندازه نیز باعث هدر رفتن محصول می شود.
انواع روش گروت ریزی
بر اساس میزان حجم حفره زیر صفحه ستون، و ضخامت آن حفره، به چهار روش می توان گروت ریزی را انجام داد:
- گروت ریزی دستی از بالای درچه تعبیه شده کنار صفحه ستون(گروت زیر صفحه ستون)
- گروت ریزی دستی از راه یک قیف که بر روی محل کار تعبیه می شود.
- برای صفحه ستون های کوچک و با ضخامت کم از گان های مخصوص ماستیک می توان استفاده کرد.
- برای احجام بزرگ گروت ریزی بهتر از پمپ مخصوص استفاده شود. برای گروتهای سیمانی از پمپهای دیافراگمی و برای گروتهای اپوکسی از پمپهای پریستالتیک استفاده می شود.
محصولات گروت کپکو
در این بخش به معرفی انواع گروت های شرکت کپکو خواهیم پرداخت.
گروتهای پایه سیمانی
گروت های پایه سیمانی شرکت کپکو عبارت اند از:
- کپگروت ام جی (Capgrout MG)
- کپگروت جی پی (Capgrout gp)
- کپگروت اچ پی (Capgrout HP)
- کپگروت ای پی (Capgrout EP)
- کپکوباند ای اس 300 (Capcobond AS300)
کپگروت ام جی (Capgrout MG)
گروت بر پایه سیمان مناسب برای ضخامتهای تا 3 سانتیمتر می باشد که در بسته بندی 25 کیلوئی و آماده مصرف می باشد. مقاومتهای 28 روزه این گروت بالای 45 مگاپاسکال می باشد.
کپگروت جی پی (Capgrout gp)
یک گروت پایه سیمانی مناسب ضخامتهای تا 3 سانتیمتر می باشد که در بسته بندی 25 کیلوئی و آماده مصرف می باشد. مقاومتهای 28 روزه این گروت بالای 60 مگاپاسکال بوده و گروتی پر مصرف برای زیر صفحه ستون ساختمان ها می باشد.
کپگروت اچ پی (Capgrout HP)
گروت پایه سیمانی برای ضخامتهای تا 5 سانتیمتر می باشد و در بسته بندی 25 کیلوئی آماده مصرف می باشد. مقاومتهای 28 روزه این محصول بالای 80 مگاپاسکال می باشد.
کپگروت ای پی (Capgrout EP)
گروت بر پایه اپوکسی می باشد. سه جزئی بوده که جزء A رزین اپوکسی، جزء B مایع هاردنر و جزء C بخش پودر و فیلر می باشد. این گروت برای مقاومتهای بالای 80 مگاپاسکال و محل هائی که در معرض مواد شیمیائی می باشند توصیه می شود. همچنین برای تثبیت ماشین آلات صنعتی که لرزش دارند نیز این گروت مناسب می باشد.
کپکوباند ای اس 300 (Capcobond AS300)
یک محصول بر پایه اپوکسی بوده که از سه جزء تشکیل می شود. جزء A رزین اپوکسی، جزء B مایع هاردنر و جزء C بخش پودر و فیلر می باشد. این محصول برای کاشت بولت و میلگردها در بتن سخت به مصرف می رسد و فضای اطراف بولت را در سوراخ پر می کند.
ثبت دیدگاه