
- وبلاگ کپکوکالا » ملات ترمیمی چیست؟

ملات ترمیمی چیست؟
امروزه پیشرفتهای گستردهای در زمینه ساخت و ساز و روشهای اجرای آن انجام گرفته است؛ که بدون در نظر گرفتن کیفیت مصالح بکار رفته، شاهد خرابیهای فراوانی در این زمینه هستیم، از این رو برای طولانی کردن عمر مفید سازه ها و نشتی گیری مخازن های آب، از ملات ترمیمی جهت بازسازی آنها مورد استفاده قرار میگیرند. با توجه به اینکه هرگونه بازسازی نیازمند شناخت انواع ملات ترمیمی میباشد، باید از مهمترین ضعف آنها، که عدم سازگاری مصالح ترمیمی با بتن پایه میباشد جلوگیری بعمل آورد. لذا در انتخاب نوع ملات ترمیمی باید توجه ویژهای داشت. همینطور میتوانید جهت خرید ترمیم کننده بتن به سایت کپکو مراجعه بفرمایید.
انواع خرابی
با توجه به اهمیت عملیات ترمیم و بازسازی در سازه های بتنی، شناخت نوع خرابی بسیار حائز اهمیت میباشد. از جمله دلایل خرابی میتوان به موارد زیر اشاره نمود:
- تهاجم اسیدها
- خوردگی فولاد
- شورهزدگی
- چرخه های یخ زدن و آب شدن
روشهای ترمیم سازههای بتنی
ترمیم کننده بتن چیست؟ مصالحی که برای رفع نقایص کوچک و محدود از جمله مسدود کردن ترک ها و همچنین برای تعمیر قسمتهای آسیبدیده یک سازه مورد استفاده قرار میگیرند ترمیم کننده های بتن هستن. حال به بررسی روش های ترمیم سازه های بتنی عبارتند از:
- روشهای موضعی (درصورتی که وسعت خرابی کم باشد)
- پاشیدن بتن (اگر وسعت خرابی در حد زیاد باشد)
- قالببندی مجدد (زمانی که قسمت زیادی از عضو سازه، نیاز به تعمیر داشته باید) استفاده نمود.
اصولاً در روش موضعی از ملاتهای تعمیری استفاده می شود و برای استفاده از بتن تعمیری از روش های بتنپاشی و قالب بندی مجدد بهره گرفته میشود.
جهت اطلاع از قیمت ضد یخ ملات به سایت فروشگاه کپکو کالا مراجعه کنید.
انواع ملات ترمیمی
برخی از مصالح ترمیمی سازگاری مناسبی به بتن اصلی سازه ندارند، زیرا:
- اختلاف ضریب انبساط حرارتی آنها با بتن پایه زیاد بوده.
همین امر احتمال جداشدگی ملات اجرا شده به بتن پایه را تا حد زیادی افزایش میدهد. از همین رو اولین مرحله برای تعمیر و ترمیم سازه، باید مصالح مناسب را انتخاب نمود. زیرا اگر مصالح ترمیمی به درستی انتخاب نشوند تنش های ناشی از بار خارجی و بار محیطی، بیشتر از مقاومت چسبندگی خواهند شد که این مسئله باعث جدا شدن ملات ترمیمی از بتن پایه، میشود.
این مطلب را هم بخوانید: افزودنی بتن چیست؟
به طور کلی برای ترمیم و تعمیر موضعی سطوح بتنی، میتوان از ملاتهای زیر استفاده کرد:
- ملاتهای پایه سیمانی
- ملاتهای با پایه اپوکسی
- ملاتهای با پایه پلی اورتان یا پلی استر
- ملاتهای پایه سیمانی اصلاحشده با لاتکس (پلیمر)
دلایل استفاده از ملات پایه سیمانی اصلاحشده برای ترمیم وتعمیر بتن:
- پیوستگی و چسبندگی بسیار مناسب ملات ترمیمی اصلاحشده به بتن اصلی سازه یا آرماتور.
- افزایش خواص مقاومتی ملات ترمیمی اصلاحشده در مقایسه با ملات معمولی.
- کمتر بودن جذب آب ملات اصلاحشده در مقایسه با ملات معمولی.
- افزایش دوام و قابلیت آببندی ملات اصلاحشده.
انتخاب ملاتهای تعمیری
برای انتخاب انواع ملات ترمیمی باید کیفیت آنها و موارد مصرفشان بر اساس شرایط و کاربرد سازه مورد بررسی قرار گیرد. لذا برخی از ویژگی هایی که هنگام انتخاب ملاتهای تعمیری، باید به آن توجه کرد عبارتند از:
- پایداری ابعادی
- ضریب انبساط حرارتی
- مدول الاستیسیته
- مقاومت چسبندگی
- جمع شدگی
- سازگاری شیمیایی
- خواص الکتریکی
دراین بخش توضیحات مختصری درباره مزایای استفاده از ملاتهای پایه سیمانی اصلاحشده با لاتکس (پلیمر) داده میشود.
ملاتهای پایه سیمانی اصلاح شده با لاتکس
لاتکس ذرات معلق پلیمر در آب است. وقتی که لاتکس به مخلوط سیمان افزوده میشود، مخلوط بدست آمده به نام ملات یا بتن اصلاح شده پلیمری نامیده میشود. بعد از اختلاط لاتکس با ملات، و سفت شدن ملات ترمیمی، به مرور زمان با از دست دادن آب، ذرات پلیمر به یکدیگر نزدیک و در اثر ربایش مولکولی به یکدیگر میچسبند. ذرات لاتکس علاوه بر یکدیگر، چسبندگی بسیار خوبی به مولکول سایر ذرات و سطوح دارند.
مکانیزم اصلاح کننده لاتکس
اصلاح ملات توسط لاتکس ناشی از دو فرآیند است:
- هیدراتاسیون سیمان
- لخته شدن لاتکس
واکنشهای شیمیایی سیمان، مشابه واکنش های ملات معمولی است. در مدت زمانی که هیدراتاسیون انجام میشود، ذرات لاتکس در فضاهای منافذ متمرکز میشوند. با خروج آب که توسط هیدراتاسیون سیمان و تبخیر انجام میشود، ذرات لاتکس منعقد شده و به پلیمر تبدیل میشوند. در همین حال، ذرات به یکدیگر نزدیک شده و تشکیل یک لایه نازک (فیلم) یا شبکه ای در بین ذرات سیمان هیدراته شده را میدهند. این لایه نازک پلاستیک و پیوسته، ذرات سیمان هیدراته شده و سطوح سنگدانه ها را اندود میکنند. در نتیجه با انعقاد ذرات لاتکس، بخشی از منافذ پر شده و همچنین چسبندگی بین ذرات سیمان هیدراته شده و سنگدانه ها افزایش مییابد.
از آنجایی که ذرات لاتکس معمولاً بزرگتر از 100 نانومتر هستند، نمیتوانند به داخل منافذ کوچک (در حد 1 نانومتر) نفوذ کنند. بنابراین هرچه منافذ خمیر سیمان بزرگتر باشند، لاتکس مؤثرتر خواهد بود. بعضی از لاتکس ها که در مخلوط سیمان پرتلند مورد استفاده قرار میگیرند، دارای گروههای فعال هستند و با کلسیم و دیگر یونهای فلزی سیمان واکنش میدهند و همچنین با سیلیس سطح سنگدانه ها ترکیب میشوند. چنین واکنشهایی، پیوستگی بین ذرات را بهبود بخشیده و بنابراین مقاومت افزایش مییابد.
انواع لاتکس
هر چند تنوع در لاتکس ها زیاد است، اما فقط آن موادی که به صورت خاص برای سیمان پرتلند فرموله شده اند، برای ملات و بتن مناسب هستند. هر یک از انواع لاتکس میتواند خواص معینی از ملات یا بتن را تغییر دهد. از آنجا که تنوع زیادی در منومرها وجود دارد، میتوان لاتکس های متفاوت تولید کرد.
این مطلب را هم بخوانید: تعریف و کاربرد بتن
به عبارت دیگر با استفاده از منومرهای مختلف، میتوان لاتکس از یک نوع، اما با خواصی متفاوت تولید کرد. به بیان ساده هر نوع لاتکس دارای کوپلیمرهای مختلف است. متداول ترین لاتکس هایی که برای اصلاح ملات و بتن استفاده میشوند عبارتند از:
- استایرن-بوتادین (SB)
- اکریلیک (AE)
- استایرن-اکریلیک (SA)
- پلی وینیل استات (PVA)
- وینیل استات-اتیلن (VAE)
همانطور که از نام لاتکس ها مشخص است، آن ها ترکیبی از منومرهای مختلف مانند استایرن، اکریلیک، بوتادین و وینیل استات هستند.
ملاتهای ترمیمی شرکت همگرایان تولید
ملاتهای اصلاح شده شرکت همگرایان تولید جهت ترمیم و تعمیر، از مخلوط چسبندهای شامل موارد زیر ساخته شده است:
- سیمان
- سنگدانه های معدنی
- الیاف
- افزودنی پودری
- آب
- پلیمر
ساختار حاصل شده حاوی ژل سیمان و میکروفیلم های بیشماری از پلیمرها را تشکیل میدهد. در نتیجه، خواص ملات اصلاح شده را به طور قابل توجهی بهبود میدهد. همچنین برای هر ملات، سنگدانه ها طوری انتخاب شدهاند که حداکثر اندازه ماسه از نصف ضخامت لایه ملات مورد استفاده در سطح ترمیم، بزرگتر نباشد. ملات تولید شده این شرکت با توجه کاربرد ملات مصرفی، از مقدار و نوع پلیمر خاصی استفاده میگردد.
اجزا ملاتهای آنی گیر شرکت همگرایان تولید
ملاتهای آنی گیر شرکت همگرایان تولید جهت نشتی گیری از اجزا زیر ساخته شده است:
- سیمان
- مواد زود گیر کننده
- مواد زود سخت شونده
- مواد آببند کننده
- آب
مزایای ملاتهای تولید شده
مزایای استفاده از ملات های ترمیمی تولید شده عبارتند از:
- پیوستگی و چسبندگی بسیار مناسب ملات اصلاح شده ترمیمی به بتن اصلی سازه یا آرماتور.
- افزایش خواص مقاومتی ملات اصلاح شده ترمیمی در مقایسه با ملات معمولی.
- کمتر بودن جذب آب ملات اصلاح شده در مقایسه با ملات معمولی.
- افزایش دوام و قابلیت آببندی ملات اصلاح شده در مقایسه با ملات معمولی.
خواص ملات ترمیمی تولید شده
مهترین خواصی که ملاتهای تولید شده دارند عبارتند از:
- کارایی
- زمان گیرش
- مقاومت چسبندگی
- مقاومت خمشی
- جمع شدگی ناشی از خشک شدن
- مقاومت در برابر نفود آب
- انبساط حرارتی
جهت آشنایی بیشتر توضیح مختصری راجب به هر یک از این خواص در بخش زیر آورده شده است.
کارآیی
به طور کلی ملات اصلاح شده، کارایی بهتری نسبت به ملات معمولی دارد. عمدتاً بهبود غلظت، با توجه به عملکرد ذرات پلیمری و حباب هوای ایجاد شده و اثر پراکندگی سورفاکتانت در پلیمر بیان میشود. کارپذیری ملات های اصلاح شده با زیاد شدن نسبت آب به سیمان و نسبت پلیمر به سیمان افزایش می یابد. که این تمایل در ماسه با دانه های ریز و حتی در سیمان با ذرات ریزتر، در حد چشمگیری بیشتر می باشد. همچنین حتی در مقدار کم نسبت پلیمر به سیمان، کارپذیری ملات به طور قابل توجهی افزایش مییابد
زمان گیرش
به طور کلی زمان گیرش ملاتهای اصلاح شده در مقایسه با ملات معمولی تا حدی زیادتر است ؛ این امر به نوع پلیمر و نسبت پلیمر به سیمان بستگی دارد. البته باید توجه نمود که زمان گیرش تابع میزان هیدراتاسیون سیمان است و زمان کارکردن به خشک شدگی سطح ملات اجرا شده، بستگی دارد. در مجموع زمان لازم برای کار کردن با مخلوط ملات اصلاح شده بیشتر از ملات معمولی است. با افزایش نسبت پلیمر به سیمان، زمان گیرش به تعویق میافتد. البته زمان گیرش به تعویق افتاده، مشکلی در کاربردهای عملی ایجاد نمیکند.
مقاومت چسبندگی
یکی از ویژگیهای مثبت ملات های اصلاح شده، بهبود چسبندگی یا مقاومت اتصال آن ها در لایه های مختلف نسبت به ملات معمولی است. افزایش چسبندگی ملات را میتوان به چسبندگی بالای پلیمرها نسبت داد. داده های بدست آمده از چسبندگی، اغلب پراکندگی قابل توجهی را نشان میدهند؛ که ممکن است بسته به روش آزمایش، وضعیت اجرا یا تخلخل متفاوت باشد. چسبندگی بیشتر ملات های اصلاح شده، با زیاد شدن نسبت پلیمر به سیمان افزایش مییابد؛
مقاومت خمشی
مقاومت خمشی اکثر ملاتهای اصلاح شده بیشتر از ملات معمولی است. با بررسی نسبت مونومر برخی از پلیمرها، نسبت مونومرها به اندازه نسبت پلیمر به سیمان تأثیرگذار بود.
جمع شدگی ناشی از خشک شدن
با بررسی های انجام گرفته مشخص شد اثرات سورفاکتانتها و مقدار عوامل ضدکف در پلیمر، باعث کاهش جمع شدگی ناشی از خشک شدن ملاتهای اصلاح شده نسبت به ملاتهای معمولی می باشد.
مقاومت در برابر نفود آب
ملات اصلاح شده دارای ریزساختاری است که میتواند حفره های بزرگ را توسط خود پلیمر پر کند؛ یا توسط فیلم های پلیمر به طور پیوسته بسته شود. به طور کلی، اثر پر کردن پلیمر با زیاد شدن نسبت پلیمر به سیمان افزایش مییابد؛ که این ویژگی در کاهش آب جذب شده، نفوذ آّب و عبور بخار آب بازتاب یافته است. به عنوان یک نتیجه، ملات اصلاح شده در رابطه با مقاومت در برابر نفوذ آب، بهبود بیشتری نسبت به ملات معمولی دارد. به طور کلی جذب آب و مقدار نفوذ آب به طور قابل توجهی با افزایش نسبت پلیمر به سیمان کاهش مییابد.
انبساط حرارتی
به طور کلی، ضریب انبساط حرارتی ملات اصلاح شده به طور مستقیم تحت تأثیر مصالح استفاده شده همانند سیمان معمولی قرار دارد. ملات اصلاح شده دارای ضریب انبساط حرارتی برابر یا کمی بزرگتر از ملات سیمانی معمولی است. به همین دلیل ملات اصلاح شده خیلی مورد توجه قرار گرفته است.
کاربرد ملاتهای ترمیمی تولید شده
مهترین کاربردی که ملاتهای تولید شده دارند عبارتند از:
- ترمیم سطوح کرموشدگی و تخریب شده بتنی در سازه های آبی
- زیرسازی سطوح برای اجرای آببندی های سطحی
- آببندی درزهای مقاطع بتنی
- نشتی گیر درزها و ترک های بتنی
- غیره
با توجه به توضیحات جامع در بالا، ملاتهای ترمیمی شرکت همگرایان تولید (کپکو) تمام خصوصیات بیان شده در بالا را دارا میباشد. همچنین با انجام آزمایش های بالا توسط انستیتو مصالح ساختمانی دانشگاه تهران، نتایج بسیار خوبی اخذ شده است. که برخی از این نتایج را میتوانید در پایین مشاهده نمایید.
جهت اطلاع از قیمت ملات ترمیمی بتن و خرید این محصول میتوانید به فروشگاه کپکوکالا مراجعه نمایید.
ثبت دیدگاه